Forbes
  • Forbes (13 июня 2016)

Outsourcing dla każdego

Outsourcować można wiele, ale jak dużo? I ile to kosztuje? Sprawdziliśmy, zakładając wirtualną firmę i przypatrując się przedsiębiorstwom działającym w realnym świecie.

Warszawska firma Aqurat od 2003 r. produkuje wspólnie z Geosystems Polska AutoMapę — najpopularniejszą cyfrową mapę do urządzeń GPS w Polsce. Znają ją tysiące kierowców i turystów. Gdyby ktoś jednak zaczął szukać oddziałów Aqurat i pracowników rozsianych po całym kraju, spotkałby go zawód.
    — Outsourcujemy wszystko poza samym rdzeniem, istotą naszej działalności — mówi Marek Goschorski, prezes firmy Aqurat. — Zajmujemy się tym, co najistotniejsze, czyli tworzeniem naszego najważniejszego produktu — AutoMapy. O resztę troszczą się firmy zewnętrzne, fachowcy wyspecjalizowani w swoich dziedzinach. Prowadzą nam księgowość i logistykę, tłumaczenia, marketing, public relations, obsługę serwisową klientów itp. Mamy nawet partnera, który realizuje spływające do nas zamówienia. Sprawdza, czy kontrahent jest rzetelny, i wysyła mu towar — wyjaśnia Goschorski.
    Podlicza, że na stałe współpracuje z 54 firmami, wśród których strategicznym…